ANNA LARSSON

Anna som för 2 år sedan flyttade till Bertnäs då hon köpte en granngård till Euste Gård är kock och har bland annat bedrivit restaurang i Skellefteå. Anna har sedan en tid anordnat både middagar och företagsevent där hon och hennes dotter, Irma har stått för maten – alltid med ett fokus på lokala råvaror och traditioner med en modern touch.

Ibland har utgångspunkten varit att utgå från drycken där en meny komponerats som framhäver karaktären på de viner som inbjudna sommelierer valt ut.

Då Åsa Gefvert från Handpicked Wines i Stockholm gästade Euste Gård med bagaget fullt med bland annat Pet Nat Malvasia, Birichino från Kalifornien, ett orange vin Fitapreta a laranja mecânica från Alentejo i Portugal, ett rött vin Avondale Genus, från Paarl i Sydafrika, ett portvin Wine & Soul Ruby Finest Reserve från Douro i Portugal och slutligen Diplomático för en romprovning, så serverades:

Ramslök | Regnbåge från Jävre | Fänkålsdill 

  • Jordärtskocka | Löjrom från Piteå | Smetana

  • Vårlamm från Västigård med rödbeta, honung från Andreas i Kopparnäs och granskott, Bölepotatis och Västerbottensost

  • Svedjan rustik | Blåbär och Saras fröknäcke


Ett annat exempel är då vinimportören Daniele XXX gästade Euste Gård med utvalda viner från sitt hemland Italien. Även denna gång serverades rätter på råvaror som hämtats från leverantörer i trakten. – Målet var att hitta den rätta kombinationen mellan mat och vin som skapde en gudomlig smakupplevelse. ”Un sapore divino”