PETER ELIASSON

Peter Eliasson har med sina grillkurser/event "utbildat" sina kunder i över 15 år och många tusen är de som övat upp sina färdigheter i grillningens konst.

Peter är väl kanske mest känd för piteborna som musiker i olika sammanhang, bland annat med “Great Gig”, och har varit aktiv sen slutet av 70-talet. Kanske inte lika många kommer ihåg att han också drev två restauranger i slutet av 80-talet. Café Vagabonden, ett nattcafé och lunchkrog, samt Café Cirkus, en bistro på Pite Havsbad.

Matintresset har funnits sedan tidigt 80-tal och Peters kunskaper har kommit till på eget bevåg utan regelrätta utbildningar.

- På den tiden fanns det mycket tid över till matlagande då man som musiker ofta var ledig under veckodagarna.

Peter har bjudit på:

  • Grillmix på lammracks, ölbrässerad färsk och lättrökt lammkorv, shish kebab

  • Rödvinssky, bearnaisesås och raita

  • Grillad spetskål i örtolja

  • Fransk potatissallad

  • Hemlagad kardemumma- och rabarberglass med färska bär

…och även:

  • Bertnästallrik (kallrökt lammytterfilé, lammölkorv, utvalda ostar, oliver och balsamicosirap)

  • Helgrillad renrostbiff med norsk viltsås & picklade kantareller

  • Grillad bakpotatis med örtsmör

  • Blandsallad på ortens grönsaker

  • Hemlagad kardemumma- och rabarberglass med färska bär

-Filosofin har länge varit enkla och tydliga smaker utan alltför mycket krusiduller. Jag försöker att inte ha för många olika smaker och tillbehör. Det får inte bli spretigt, då känns det som om man inte har någon grundidé med sin meny.

- Närproducerat och god kvalitet på råvaror är också något som styr mycket. När man tänker grillad mat så är det ofta väldigt söta såser och glazer som har en tendens att maskera smakerna. Jag försöker därför att minimera sockret i det jag grillar. Kött ska smaka kött och fisk ska smaka fisk.

- Min sambo Maria Johnson är vegetarian så jag har fått träna en del på att lägga till mer grönt på grilltallriken vilket har gett en extra dimension. Hon är dessutom en fena på efterrätter så där blir vi ett bra team.

- Och när man grillar så grillar man. Från grunden! Det blir inget förkokat, sous vide eller liknande för att spara tid. Råvarorna ska få ta smak från träkolet och det är då man märker skillnaden. En god sås till skadar ju inte heller.